Hvordan få inntekt fra bloggen din?

Av | april 5, 2020

Det er mange som lurer på hvordan man kan tjene penger på blogging. Mange av folkene som tenker på dette gir også raskt opp. I denne bloggposten vil vi forsøke å svare på mange av spørsmålene nye bloggere har, og gi tips om hvordan man kan løse noen av de aller vanligste problemene man støter på. 

Starte en blogg

Å starte en blogg er i utgangspunktet enkelt. Men, det krever en del innsats å skape nok interessant innhold som andre vil lese. Å åpne en blogg trenger heller ikke koste noe. For eksempel er det mulig å lage en gratis blogg på WordPress. Denne løsningen kan være grei nok for mange, men løsninger fra for eksempel Siteground og andre leverandører av hosting gir mer fleksibilitet, og det kan komme godt med etterhvert som bloggen din vokser.

Hostingtjenester selges ofte på tilbud for nye bloggere. Ofte kan du kjøpe hosting for 1 år eller en lengre periode for rundt 50 kr pr måned. Med på kjøpet kan du også sikre deg et gratis domene. Altså kreves det ikke så mye penger for å starte bloggen din. Men, du bør regne med at det kommer til å kreve en del tid og innsats.

Hva skal jeg skrive om?

Som nevnt krever det en hel del innsats. Vi som har drevet med blogging over tid ved at mange uerfarne faller raskt fra fordi de ikke får trafikk til siden sin, og dermed ikke tjener penger på bloggingen. Derfor er det viktig at du velger å skrive om noe du synes er interessant og virkelig brenner for. Velger du et slikt tema vil det nemlig være langt enklere å holde motivasjonen oppe.

I dag finnes det blogger om det aller meste. Noen skriver om sminke, andre om skjønnlitteratur, mens andre driver aksjeforum. Hva du velger er helt opp til deg. Men, igjen bør du velge et tema du har både interesse og mye kunnskap om. Dersom du klarer å dele din kunnskap med andre vil dette kunne føre til at du får mange trofaste lesere som vil besøke bloggen din.

Få trafikk til bloggen din

Å få trafikk til bloggen kan være vanskelig. Her handler det meste om hva du har valgt å skrive om. Har du valgt et tema som mange andre blogger også skriver om har du mye konkurranse. Har du derimot valgt å blogge om noe få andre driver med kan det være langt enklere å få lesere til å besøke siden din. Det er to måter som kan skaffe deg mange nye lesere på. Dette er SEO og SoMe.

SEO

En vanlig måte å finne informasjon på nettet er ved å søke på Google eller en av de andre søkemotorene. Jeg regner med at du har gjort dette selv utallige ganger. Svaret du får fra Google er en lang liste med nettsider som inneholder relevant informasjon om det du søkte etter. Søkemotoroptimering, eller SEO, går ut på å skrive tekster og lage en nettside som Google mener er så god at de plasserer din side høyere opp i søkeresultatene. 

Dette kan som nevnt både være enkelt og vanskelig. Er det mange som over flere år har skrevet om det samme som du vil skrive om har du store utfordringer foran deg, men over tid er det mulig å komme til topps. Har du derimot valgt en smalere nisje som tema kan du raskt sikte deg inn mot toppen.

SoMe

Det er også vanlig å få trafikk fra sosiale medier. Ved å dele tekstene du skriver på Facebook eller Twitter kan du sikre deg besøkende. En fordel med sosiale medier er at du relativt raskt kan nå ut til potensielle lesere. Dette går nemlig langt raskere enn å vente til Google har indeksert sidene dine og de blir vist i søkeresultater. Du kan også bruke SoMe som Youtube, Instagram og TikTok for å skape bevissthet om bloggen din, og det er ingen tvil om at dette kan gi deg mange besøkende.

Bli medlem i et affiliate nettverk

Så hvordan tjener man penger på bloggen? En av de beste måtene å gjøre dette på er ved å bli med i et affiliate nettverk. En affiliate eller partner som det kalles på norsk er som regel bloggere eller nettside administratorer som inngår et samarbeid med annonsører som gir en betaling for å være synlig på bloggen. Hvordan du får betalt for dette avhenger av hvor mye trafikk bloggen din har og hva du blogger om. Enkelte kan få betalt for hver gang en leser trykker på en link til en av annonsørene. Andre avtaler du kan få vil derimot kunne gi deg en fast sum hver gang noen trykker på en av linkene til en annonsør og gjennomfører et kjøp, eller at du får en viss prosent av kjøpesummen leseren din handler for.