Hva er fremtiden for online lån?

Av | oktober 13, 2020

Online lån har vært i vinden de siste ti årene og bransjen har utviklet seg en hel del. Fra noe som lignet det ville vesten til en ryddig bransje med fokus på privatøkonomi og gunstigere onlinelån. Her ser vi litt nærmere på noen prognoser for, hvordan lånebransjen på nettet kan utvikle seg i tiden som kommer.  

Lån med og uten sikkerhet – hva er fremtiden?

Den dominerende typen onlinelån akkurat nå, er det som kalles lån uten sikkerhet. Det vil si at man ikke trenger å stille sikkerhet for lånet i form av eiendom eller lignende objekter av høy verdi, som kan gi banken en sikkerhet hvis du mot all formodning ikke overholde låneavtalen. Det er dermed ikke sagt at dette blir modellen også i fremtiden, da den manglende sikkerheten er noe av det som bidrar til å gjøre online lån dyrere enn lån i en fysisk bank.

Det som er viktig å huske på, er at det kan være noen fordeler ved å låne uten sikkerhet, selv om renter og gebyrer kan bli høyere. Man trenger for eksempel ikke å fortelle lånestedet hva man skal bruke pengene til. Det kan man bestemme helt selv uten at noen blander seg og for noen er dette en viktig faktor for å låne penger uten sikkerhet. Her kan du finne sms lån uten sikkerhet og se flere forskjellige eksempler på lån for å sammenligne.

Det er dog en tendens til at flere og flere online banker også tilbyr lån med sikkerhet. Dette er en forholdsvis ny tendens, som viser at online lånene kanskje begynner å nærme seg banklån mer og mer. Det er en tendens som peker mot at de online lånestedene begynner å bli mer seriøse og at tiden med ‘raske lån’ og ‘rast utbetaling’, som var veldig populært en stund er forbi. En av grunnene til dette er at markedsføringsloven for onlinelån og kreditt er blitt mye strengere. Dette er bra for deg som forbruker, rett og slett fordi mer ansvarlige långivere gir bedre vilkår og unngår å sette brukerne i en potensielt dårlig økonomisk situasjon.  

Mer ansvarlig långivning

Tendensen går altså mot at onlinebankene simulerer de fysiske bankene mer og mer, men med automatiserte prosesser og lån som er litt mer tilgjengelige for folk flest. Det betyr dog ikke at alle kan låne og at alle får innvilget lån. Det er ikke så enkelt å låne online lenger som det har vært og det skal vi som forbrukere kanskje bare være glade for.  

Det er nemlig mer ansvarlig å være strengere omkring hvem som får låne hva. Et online lån blir nemlig vesentlig dyrere når du ikke klarer å overholde låneavtalen. Derfor er det viktig at man sikrer seg allerede i den automatiske kredittsjekken, at den som søker om lån har økonomien til å betale ned i henhold til låneavtalen. Dette vil nemlig gjøre det mye vanskeligere å havne i en dårlig økonomisk spiral av gjeld som akkumulerer fordi man ikke klarer å betale avdragene i tide.

Ansvarlig långivning har dermed gjort litt en ende på den cowboyvirksomheten og mengden av useriøse lånesteder som har preget bransjen de siste årene. Vi ser altså en tendens til at lånestedene fokuserer mer og mer på ansvar og også har en opplysningsplikt som innebærer å opplyse tydelig omkring hvilke utgifter som gjelder for lån.  

Dette gjør det lettere for deg som forbruker å bedømme hvor dyrt et lån egentlig blir og det er også lettere å bedømme om lånet er noe for deg. Det er mye som tyder på ansvarlige og sikrere lån som mer og mer simulerer fysiske banker, men med mer automatiserte prosesser, er fremtiden til lånebransjen på nettet.