Slik starter du et diskusjonsforum

Av | april 5, 2020

Jeg har selv startet et diskosjonsforum på nett, som nå har vokst til å ha en grei brukerbase. I denne artikkelen skal jeg se nærmere på de forskjellige tingene man må tenke på når man skal starte et forum, og hvorfor det er noe av det vanskeligste man kan gjøre.

Hvorfor skal man starte et forum?

Mange drømmer om å skape et nettsted som er aktivt med medlemmer og mye liv. Et sted man kan hjelpe hverandre, og få hjelp, dele sine oppdagelser, tips og triks. For dette, er et forum perfekt.

Før Facebook kom, blomstret forumene i Norge (og selvfølgelig andre land). Man kunne finne forum for alle forskjellige nisjer, og dele sine tanker med likesinnende. Men etterhvert har Facebook-grupper tatt mer og mer over for forumene. Man finner nå aktife Facebook-grupper for alt mulig, på samme måte som man før i tiden fant aktive forum for alt mellom himmel og jord. Hvorfor et forum er å foretrekke i forhold til Facebook-grupper kommer jeg nærmere inn på senere!

Hvordan jeg startet mitt forum

Selv har jeg startet forumet Hårtapsnett.no hvor man kan diskutere de forskjellige formene for hårtap man har, hvilke behandlingsmetoder som finnes, erfaringer med hårtransplantasjon også videre.

Forumet Hårtapsnett.no

Grunnen til at jeg startet dette forumet, som tidligere het Alopeci.info, var at jeg selv begynte å miste håret. Jeg Googlet og leste meg opp på emnet over et par år, men all informasjonen jeg fant var på engelsk. Det var rett og slett ingen sider på norsk med den informasjonen om hårtap som jeg fant på engelske sites.

Jeg bestemte meg derfor for å lage en side selv, for å dele informasjon med alle andre som lider av hårtap. Av en eller annen grunn, bestemte jeg meg for å lage et forum først. Jeg husker ikke helt hvorfor det akkurat var et forum valget falt på, men jeg tipper det hadde litt å gjøre med at de engelske sidene ofte var forumer. Og ettersom mange har spørsmål rundt hårtap og hårtransplantasjoner, så var det et naturlig valg.

Tips til deg som skal starte et forum

Etter å ha drevet Hårtapsnett i en god del år, har jeg en del tips å komme med til deg som går med en drøm om å starte et forum selv.

Software

For å drive et forum, trenger du en forumsoftware installert på serveren din. Du har en del alternativer å velge mellom. De vanligste i dag er:

  • Invision Community (kjent som Invision Power Board, IPB)
  • Xenforo
  • VBulletin
  • phpBB
  • MyBB
  • + mange flere

Når du skal velge software må du først bestemme deg om du skal gå for en betalt software eller freeware. De betalte softwarene har selvfølgelig mye bedre løsninger.

Selv kjører mitt forum på XenForo, noe jeg er fornøyd med. Hvorfor det ble akkurat XF er litt tilfeldig, men det stod mellom det og IPB.

Den første versjonen av forumet mitt kjørte jeg dog på gratis-softwaren MyBB. Så måtte jeg eksportere alt over til XF da jeg følte det var på tide å oppgradere. Dette går aldri 100% smertefritt, og derfor tenker jeg at det best å bare gå «all in» fra første stund, og starte med en kjent, betalt software.

De fleste betalite softwares tilbyr gratis prøveperioder, så mitt beste tips er egentlig bare å prøve litt forskjellig, og se hva du selv liker.

Men dersom du er usikker, er XF og IPB alltid trygge valg.

Valg av tema for forumet ditt

Det å starte et diskusjonsforum er svært krevende. Kanskje en av de mest krevende formene for nettsider man kan starte opp, er nettopp et diskusjonsforum. Det er derfor ekstremt viktig at du er lidenskapelig opptatt av temaet forumet handler om. I begynnelsen av forumets levetid, må du regne med å steppe inn og drive mye av samtalene selv.

Et viktig tips her, i tillegg til å velge et tema du brenner for, er å ikke starte et forum dersom det allerede finnes et velfungerende forum for samme tema som du har tenkt på selv.

Rank opp i Google så fort som mulig

Det å rangere opp i Google er svært viktig for å skaffe brukere. Man kan selvfølgelig bruke penger på å reklamere for forumet sitt, en det beste er å prøve å rangere høyt i Google sine søkeresultater. Da får du gratis trafikk, og ingenting er bedre enn det!

Et økosystem som er vanskelig å få i gang

Til slutt vil jeg komme med noen ord som kanskje ikke er særlig motiverende for deg som vil starte et forum.

Et forum er avhengig av å ha aktive medlemmer og diskusjoner for at folk skal gidde å registrere seg. Men for å få et aktivt forum, må du ha medlemmer. Med andre ord er begge deler avhengig av hverandre. Det er litt som vitsen om at man må ha jobberfaring for å få seg jobb, men for å få seg erfaring må man ha seg en jobb.

Så hva gjør man? Selv lagde jeg masse falske brukere i begynnelsen, og bygget opp tråder og diskusjoner på den måten. Du må holde på slik helt til du har en ok brukermasse som skaper innhold og diskusjoner selv. Det er svært tidkrevende, og med en gang du slutter/gir opp, vil forumet dø ut.

Men, dersom du har et tema du virkelig brenner for, er ingenting umulig. Og når man først har fått et forum på beina, er det lite som slår følelsen av at brukerne dine lager alt innholdet for deg på nettsiden din, og at du på den måten stadig rangerer opp i Google og får flere brukere.