Dart er et populært presisjonsspill som oppstod i England på 1860-tallet, som en utviklet versjon av presisjonstrening for spydkastere og bueskyttere under middelalderen. Spillet er best kjent som et forsøk på å treffe en rund målskive på avstand med dartpiler. Selv om dart oppstod i arbeiderklassen, har det vært en populær aktivitet i alle samfunnsklasser i moderlandet, blant annet med bilder av kong Georg VI og Elizabeth under et spill. Populariteten på spillet tok seg særlig opp på 80-tallet, men i Norge er derimot ikke dart en stor sport. Hvorfor er det slik?
Kilde: Pexels
Populær profesjonell sport
Dart spilles profesjonelt i flere land i verden, som for eksempel Nederland, Tyskland og Australia, med store, årlige turneringer som arrangeres for de beste spillerne. I likhet med at man kan spille på odds for fotball, finnes også muligheten der for dart. Kanskje det ikke er like vanlig å tippe på dart som på fotball i Norge, men nordmenn har uansett en sjanse på å tippe på en av sine egne, nemlig norsk-østeriske Robert Wagner, som tidligere har tronet på verdensoppen.
Særlig i Nederland har dartspill fått høy status, og landet var også det første i verden til å ta spillet fra puben inn i proffsportens verden. Naturlig nok har også dart en høy status i England, og proffer som Rob Cross, Michael Smith og Daryl Gurney har store fanskarer og høye lønninger. I tillegg har flere britiske dartspillere blitt tildelt den gjeve ordren Order of the British Empire.
I Norge spilles dart fremdeles mest som pubspill, og er relativt liten på landsbasis i proff sammenheng. Det finnes også mer profesjonelle klubber for dart også i Norge, og seriøs norsk dartspilling arrangeres i dag av Norges Dartsforbund (NDF) som arrangerer Norgesmesterskap, kretsmesterskap og klubbturneringer. I Norge er det bare 600 aktive spillere. Til sammenlikning har Stockholm alene 1800. Kanskje det er på tide å utvide sporten?
Under utvikling og vokser i popularitet
Dart som profesjonell sport er fremadstormende på verdensbasis, takket være at det i stadig større grad blir sendt på tv. Som med annen sport fører økt fokus på TV-en til høyere annonseinntekter og høyere premier til spillerne. Det har vært med på å skyte fart på sportens popularitet. I Norge vises derimot dart sjelden på TV, og spillet ansees derfor fremdeles hovedsakelig som en pubsport.
Kilde: Pixabay
Kombinert med at sporten er voksende i verdenssammenheng, og at den er under utvikling, er det likevel sannsynlig at dart også vil øke i popularitet i norsk sammenheng. Blant annet kan sporten bli samlende for nordmenn av begge kjønn i fremtiden. Der menn og kvinner tidligere hovedsakelig har spilt hver for seg, ble i fjor den kvinnelige spilleren Fallon Sherrock historisk da hun ble den første kvinnen til å vinne en VM-kamp mot en mann. Det er et stort steg for at menn og kvinner i fremtiden kan spille side om side, og trekke publikum av begge kjønn i større grad.
Det blir interessant å se om populariteten til dart fortsetter å vokse i verden, og særlig i Norge. Dart blir kanskje ikke like populært som langrennsski blant idrettsglade nordmenn med det første, men kanskje vi i fremtiden også kan gjøre oss bemerket i dartkonkurranser. Vi klager vel ikke på å kunne holde hånden på hjertet og høre nasjonalsangen vår litt oftere?